11 januari 2007

Stöd McDonalds nya initiativ

På tisdag lanserar McDonalds en ny, vegansk burgare. McBean är gjord av cannellini- och kidneybönor, lök, morötter och grön paprika, och kallas "en kryddig burgare i fullkornsbröd". Även bröd och dressing ska vara helt veganska, enligt Djurens Rätt.

Hoppas den är god
På tisdag nästa vecka äter jag på McDonalds, det är en sak som är säker. Så får vi bara hoppas på att burgaren smakar bra, även om jag är försiktigt skeptisk hittills. Grönsaksburgare i all ära, men de brukar oftast inte vara så himla roliga. Då skulle jag betydligt hellre se att de lanserade en burgare som innehöll nåt i stil med Veggos burgare. Tänk att få gå till vilken McDonaldsrestaurang i hela landet och få en burgarmeny i klass med RedVeg's (det är vegetarisk snabbmatskedja i England som tyvärr är socialistisk, men de har hemskt goda burgare).

Bojkotta inte McDonalds
Jag vill också ta det här tillfället i akt att uppmana alla djurrättare att köpa den här burgaren om man är sugen på den, och inte låta sig hindras av att det är McDonalds som serverar den. Tyvärr finns det en utbredd fientlighet mot McDonalds och några andra företag inom vissa delar av rörelsen, och när jag var yngre kändes det verkligen som norm att man skulle bojkotta McDonalds, CocaCola, Nestlé och israeliska produkter.

Under ett par år bojkottade jag även själv McDonalds med förklaringar om multinationell kapitalism, dåliga arbetsförhållanden och som allmän symbol för allt elakt. Idag är jag inte lika kategorisk i min kritik. Jag tycker att de precis som många andra företag gör mycket dumt, men ser inte dem som mycket värre än alla andra. Och att vara vad gäller kapitalismen ser jag även dess fördelar idag. Sedan dess har jag haft ett antal diskussioner med djurrättare som fortfarande bojkottar McDonalds.

Även om jag fortfarande varit lika kritisk till företagets etik nu som jag var då, så skulle jag äta där om de erbjöd en vegetarisk rätt. Som antispeciesist måste jag ta lika stor hänsyan till ickemänniskor som människor, och jag är övertygad om att en bojkott av McDonalds vegetariska produkter gör större skada än nytta. Som jag så ofta påpekar är utnyttjandet av ickemänskliga djur så himla mycket större än av mänskliga, och även här påverkas betydligt fler ickemänniskor av en bojkott.

McDonalds hjälper till att skapa fler vegetarianer
Ett bra vegetariskt alternativ på McDonalds skulle göra livet lite enklare för många vegetarianer, just att äta ute utanför storstäderna eller där man inte vet var den lilla pizzerian med falafel ligger är ett av problemen med vegetarianism. McDonalds finns dock nästan överallt och är lätt att hitta, inte sällan är det där bussen stannar för att släppa av alla på matpaus. Att då och då kunna gå till McDonalds och få nåt mer än ett paket pommes och minimorötter skulle vara väldigt skönt. Och om det är enklare att vara vegetarian, då blir det enklare för oss att göra folk till vegetarianer, och då räddar vi en himla massa liv som säkerligen kompenserar den skada vi skulle kunna göra genom att äta där.

Om många vegetarianer väljer att bojkotta McDonalds och deras vegetariska produkter kommer det framförallt få en konsekvens, McDonalds kommer ta bort sin nya vegoburgare och det kommer återigen bli svårare att uppmana folk att bli vegetarianer. En sak som är säker är i alla fall att det inte kommer få McDonalds på fall. Om McDonalds kan tjäna pengar på att hjälpa vegetarianer är väl det bara bra, och om de inte tjänar pengar på det kommer de inte att hjälpa oss.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Namaste!
Jag är inte så säker på att jag skulle kunna äta en veganburgare på Mcdonalds. Eftersom jag inte äter lök så ska jag nog inte äta hos dem.

Anonym sa...

Äntligen ! Blir stolt och glad att både du och McDonald´s börjar tänka klart =) !

Anonym sa...

Smakade den bra?

Alvin Lindstam sa...

Moa:
Jag vet inte, det är imorgon den lanseras.. Men jag läste den här artikeln i Aftonbladet.. Så det verkar ju tyvärr inte så bra, men jag återkommer imorgon med rapport.

Anonym sa...

Hej!
Jag ville oxå stötta dom eftersom jag håller med om att blir det så lätt så man som vagan kan käka på mcDonalds kommer flera välja grönt.
MEN...sen läste jag vad menyn innehåller...
Brödet innehåller E471
Alltså har dom slängt i en växt/animal fettysra mix i brödet.
Riktigt besviken.

Anonym sa...

Ett steg i rätt riktning!! Men än har vi inte nått vårt mål. Har även själv propagerat för förändringar hos Mcdonalds

Pauline Emilia sa...

Jag bloggade om McDonalds och McBean idag. Jag hade missat att dressingen var vegansk - men det blev en glad överraskning då jag kollade upp det! :) Oc jag tycker precis som du att det kan vara bra att stödja McDonalds så att det finns fler veganalternativ och att det på så sätt blir lättare för folk att faktiskt bli veganer :D