10 juli 2006

Skrämmande bilder

En vän till mig läser samhälls- och kulturanalys på Linköpings universitet, och har berättat om vad deras lärare säger om djurrätt. Tydligen ska han ha sagt att djurrättsrörelsen är väldigt dum som använder hemska bilder där djur plågas, eftersom folk därmed får en negativ känsla associerad till oss djurrättsaktivister. En bild där djur plågas väldigt mycket ger folk negativa känslor, men kanske överförs inte den negativa känslan till djurutnyttjandet utan snarare till de som alltid visar upp dessa hemska bilder; djurrättsrörelsen. Om den teorin stämmer innebär det att folk associerar djurrätt med nåt dåligt, och därmed inte känner sig lockade att ansluta sig till oss.

Vill inte se vårt material längre
Ett väldigt tydligt exempel på det här stötte jag på när jag delade ut flygblad i England. Det var väldigt många som inte ville ta emot det, eftersom "de redan visste hur hemskt djuren har det" och "bara mår dåligt av att se bilderna" samtidigt som de sade sig sympatisera med oss. De allra flesta gav dock inte intrycket av att vara djurrättare, utan det var säkert mestadels djurskyddsliga blandkostare. De hemska bilderna som dessa personer sett tidigare har alltså lett till att de spärrar av sig mot djurrättsrörelsens budskap. De tror att de redan har hört budskapet och vill inte ta emot mer eftersom de inte vill se, trots att flygbladet jag delade ut innehöll ett nytt (eller fördjupat) budskap och inte innehöll så hemska bilder.

Kommer vi se samma utveckling i Sverige? Kommer folk vägra lyssna på framtidens djurrättsliga budskap eftersom de blockerats av hemska bilder? Vi får väl hoppas att det inte händer, och undvika såna bilder...

1 kommentar:

Erica sa...

usch, jag vet att jag själv reagerat så där (skyggat undan) på nåt hemskt flygblad vid ett antal tillfällen innan jag var veg...

tror att de flesta människor reagerar på detta sätt och att läraren har en stor poäng och att du har helt rätt i ditt inlägg. alla djurrättare borde faktiskt läsa detta inlägg och fundera över det.

däremot är det möjligt att en hel del personer kan hantera såna bilder och att de påverkas mest just av såna (tex som du väl skrev i din presentation, att du läste en sån artikel i ETC o blev vegetarian). detta gör väl att den som känner så kan använda sig av såna bilder, men att man som rörelse främst bör använda sig av positiva budskap och bilder.

är väl bara att se hur alla människohjälpsorganisationer har gått över till fina bilder istället för bilder på svält och misär. funkar antagligen bättre.