31 juli 2006

Lyckad workshop

Precis som förra året blev min djuretikworkshop på Ungdomsmötet väldigt lyckad. Workshopen hade tio deltagare och vi satt och diskuterade i en och en halv timma i fem dagar. I slutet av veckan sa också flera deltagare att de tänker bli veganer, och de som redan var veganer kände sig mer inspirerade för att fortsätta med veganismen och sätta igång med aktivism. Vi lyckades också få många andra deltagare på mötet att fundera på vår rätt att utnyttja djur, bland annat genom vår redovisning av slutet av veckan då alla deltagare fick ta ställning till några påståenden och diskutera varför de tagit ställning för sitt val.

Borta ännu en vecka
Snart åker jag till Norge för att umgås och titta på fjordar, och blir borta i mer än en vecka så jag kommer nog inte skriva nåt här på ett tag.

19 juli 2006

Djuretikworkshop på ungdomsmötet

På lördag åker jag till ungdomsmötet, ett ungdomsläger utanför Järna som jag varit på varje sommar i ett par år nu. Mötet pågår en vecka, och förutom att umgås så äter man god vegetarisk mat, lyssnar på föreläsningar, deltar i både teoretiska och praktiska workshops, ser på teater/cirkus mm och dansar till liveband. Precis som förra året kommer jag leda en djuretikworkshop som kommer pågå hela veckan, och det ser jag verkligen fram emot.

En chans att påverka
Förra året deltog tio personer, och vi samlades och diskuterade djuretik i två timmar varje dag. Förutom att det var väldigt roligt och jag fick höra många intressanta tankar räddade vi säkert ett antal liv. En person som var blandkostare i början av workshopen bestämde sig för att bli lakto-ovo-vegetarian, en annan som varit någon form av vegetarian bestämde sig för att bli vegan och ytterligare några ökade sin grad av vegetarianism.

Det var väldigt inspirerande att så många påverkades, och jag hoppas att fler kommer påverkas även denna gång. Förutom det utåtriktade arbetet som syftar till att få folk att bli intresserade är det väldigt viktigt med den här sortens fördjupande aktiviteter som kan ge folk ökad förståelse och stärkta åsikter.

Skrivkramp
Jag har dock fått någon form av skrivkramp, jag har ett par texter jag borde skriva på men kan inte riktigt förmå mig att göra det. Förutom att det är synd att texterna inte skrivs är det frustrerande att inte riktigt kunna kontrollera det själv. Om någon har några tips på hur man kommer igång får man gärna skriva till mig.

13 juli 2006

Presentation i Lund

Imorgon ska jag hålla en presentation om djurrätt och vegetarianism på en grillkväll arrangerad av Djurens Rätt och Govindas. Förutom min presentation kommer det bland annat bjudas på schysst vegetariskt grillkäk. Så här skriver Djurens Rätt om det på sin hemsida:

Govindas i samarbete med Djurens Rätt Lund ger dig:

veggo-grillkväll på bakgården - sommarens fräschaste grillning!

- 50 kr för mat och mingel
- Sex veganska rätter
- Djurens Rätt Lund informerar om veganism/vegetarianism

datum och tid: Fredagen 14e juli kl. 19.00
plats: Govindas, Bredgatan 28, Lund

sugen? ring gärna och anmäl ditt intresse!
046-12 04 13
076-249 88 08

Välkommen önskar
Govindas och Djurens Rätt Lund

12 juli 2006

Om djurrätt och mönstring

Det här är ett inlägg riktat till de läsare som inte redan är djurrättsaktivister, utan har kommit hit av någon annan anledning men vill veta lite mer om djurrätt och antispeciesism. Det var en artikel om mig igår på expressen.se på grund av att jag vägrade mönstra (läs den här) och det har därför kommit lite extra många nyfikna läsare hit.

Som ni kanske märkt är det här en blogg om djurförtrycket, och det är djurrättsaktivismen jag fokuserar på nu. Och även om jag tycker att försvaret sköts på ett väldigt galet sätt är det ingenting mot alla de övergrepp som ständigt sker mot andra djur. Flera miljoner ickemänskliga djur dödas varje dag i Sverige för att bli mat, och det helt i onödan. Vi behöver inte äta djur för att leva och må bra, vi kan få i oss alla näringsämnen vi behöver ändå. Trots att vi inte behöver det föder vi upp eller fångar in, plågar och slutligen dödar ett oräkneligt antal kännande individer. Vad ger oss rätten att göra det?


Speciesism
Vår syn på djur bygger på att vi ser på dem som lägre stående varelser, några som vi människor kan använda för våra syften utan att på allvar ta hänsyn till. Vi har dragit upp en absolut gräns mellan människor och andra djur, och säger att det är fel att döda en människa men inte ett annat djur. Men vad är det som är så speciellt med oss människor? De argument som brukar komma upp för att förklara den här indelningen är bland annat att vi människor är intelligentare eller är medvetna om vår egen existens. Men spelar dessa egenskaper verkligen någon roll? Måste man kunna räkna matte och filosofera över livet för att må dåligt eller vilja fortsätta leva? Vad jag tycker är viktigt för om vi måste ta hänsyn till en varelse eller inte är om den har känslor eller inte. Om en individ kan må dåligt innebär det att det spelar roll för den individen hur den behandlas, och därför måste vi respektera det. Och om en individ kan må bra, då har den ett intresse av att fortsätta leva, och då innebär det en hemsk kränkning mot den personen att ta dess liv. Oavsett om det är en människa eller ett annat djur.

Om man ändå tycker att intelligensen, eller någon annan av de "unikt mänskliga" egenskaperna, är det som spelar roll innebär det fortfarande inte att man kan dra en klar gräns mellan människor och andra djur. Vad gör man då med de människor som inte är tillräckligt intelligenta? Ett nyfött spädbarn är säkert inte intelligentare än en vuxen gris, innebär det då att jag har samma rätt att döda ett spädbarn som en gris? Om man menar att intelligens, självmedvetenhet, språkförmåga eller någon annan liknande egenskap är avgörande för att man ska ha rättigheter, då innebär det att man utelämnar väldigt många människor.

Det finns helt enkelt ingen godtagbar förklaring till varför människor är individer med rättigheter medans andra djur inte ska vara det. Den syn som finns på djur idag bygger på diskriminering baserad på vilken art man tillhör. Att dela in individer enbart efter art och sedan behandla eller respektera dem olika kallas speciesism (efter engelskans species = art). Speciesismen liknar, och är like fel som andra former av diskriminering på grund av biologiska grupper som t ex rasism och sexism. Om det inte finns en rimlig förklaring till varför vi människor ska vara så speciella, och varför andra djurs intressen spelar mindre roll, då tycker jag inte att vi har rätt att utnyttja och döda dem.

Men djuren har det väl bra i Sverige?
Djurskydd bygger på att vi har rätt att utnyttja andra djur, men att det ska göras så skonsamt som möjligt. Men respekterar vi verkligen djurs intressen med ett gott djurskydd? Vill de bli utnyttjade skonsamt? Är de nöjda om de blir bedövade innan de dör? Om du sätter dig in i deras situation, skulle du acceptera att bli dödad förutsatt att du inte utsätts för lidande? Det vill i alla fall inte jag. Djurskyddet bygger på en speciesistisk tanke där människors intresse av vissa produkter är viktigare än djurs grundläggande intressen av att leva och må bra. Så länge det finns kvar kommer vi fortsätta begå övergepp mot djur eftersom det allra viktigaste faktiskt är att vi får vår laxfilé.

Vad kan jag göra för djuren?
Det viktigaste man kan göra för andra djur är att sluta äta dem. En genomsnittlig västerlänning äter upp flera tusen djur under sin livstid, så varje vegetarian gör en stor skillnad. Och det är inte särskilt svårt att bli vegetarian, det finns mängder av goda och nyttiga vegetabiliska rätter som du kan äta, och det kommer hela tiden nya färdigprodukter som gör livet enklare för oss vegetarianer.

Om du vill bidra med ännu mer kan du prata om djurrätt med människor du möter och försöka påverka dem, och självklart kan du engagera dig i en djurrättsorganisation för att kunna påverka ännu fler. Lycka till.

11 juli 2006

Fransk djurrättsfestival

5-12 augusti äger Les estivales de la question animale (Festivalen om djurfrågan) rum i Frankrike. Hemsidan är på franska - så jag fattar ingenting - men vänner som har varit där tidigare har rekommenderat den. Festivalen är ett möte där alla som är intresserade är välkomna för att diskutera och reflektera kring hur vi bäst kämpar för djuren. Bland aktiviteterna finns bland annat workshops i antispeciesistisk argumentation och användande av nya tekniska hjälpmedel, men även en rad föredrag och diskussioner. Alla aktiviteter är på franska, annars skulle jag nog åkt dit.

Nödvändiga arrangemang
Den här sortens arrangemang tror jag generellt är jätteviktiga. Vi måste samlas och diskutera hur vi ska kämpa för att kunna göra det så effektivt som möjligt. Förra året arrangera djurrättskursen på Färnebo Folkhögskola en djurrättsfestival som samlade flera hundra deltagare som representerade olika åsikter och organisationer och diskuterade olika ämnen, deltog i workshops och blev peppade av stämningen och underhållningen. Jag hoppas att det kan anordnas något liknande igen, där djurrättsaktivister kan samlas, utan att det är knutet till någon organisation, för att på ett konstruktivt sätt diskutera och utveckla vår aktivism. Utan schyssta strategiska diskussioner blir vi mindre effektiva, och om vi är mindre effektiva utsätts fler djur för människans förtryck.

10 juli 2006

Skrämmande bilder

En vän till mig läser samhälls- och kulturanalys på Linköpings universitet, och har berättat om vad deras lärare säger om djurrätt. Tydligen ska han ha sagt att djurrättsrörelsen är väldigt dum som använder hemska bilder där djur plågas, eftersom folk därmed får en negativ känsla associerad till oss djurrättsaktivister. En bild där djur plågas väldigt mycket ger folk negativa känslor, men kanske överförs inte den negativa känslan till djurutnyttjandet utan snarare till de som alltid visar upp dessa hemska bilder; djurrättsrörelsen. Om den teorin stämmer innebär det att folk associerar djurrätt med nåt dåligt, och därmed inte känner sig lockade att ansluta sig till oss.

Vill inte se vårt material längre
Ett väldigt tydligt exempel på det här stötte jag på när jag delade ut flygblad i England. Det var väldigt många som inte ville ta emot det, eftersom "de redan visste hur hemskt djuren har det" och "bara mår dåligt av att se bilderna" samtidigt som de sade sig sympatisera med oss. De allra flesta gav dock inte intrycket av att vara djurrättare, utan det var säkert mestadels djurskyddsliga blandkostare. De hemska bilderna som dessa personer sett tidigare har alltså lett till att de spärrar av sig mot djurrättsrörelsens budskap. De tror att de redan har hört budskapet och vill inte ta emot mer eftersom de inte vill se, trots att flygbladet jag delade ut innehöll ett nytt (eller fördjupat) budskap och inte innehöll så hemska bilder.

Kommer vi se samma utveckling i Sverige? Kommer folk vägra lyssna på framtidens djurrättsliga budskap eftersom de blockerats av hemska bilder? Vi får väl hoppas att det inte händer, och undvika såna bilder...

02 juli 2006

Om bloggande

Jag har haft den här bloggen ett tag nu. I början skrev jag i stort sett varje dag, sedan övergick det till varannan dag och nu är det snarare var tredje dag. Med ett så pass snävt ämne blir det svårt att skriva meningsfulla saker alltför ofta, i början var det mycket gamla tankar som jag tänkt på länge men nu har jag inget förråd med saker jag vill få sagt längre. Dessutom har jag inte samma regelbundna tillgång till internet under sommaren som jag hade under skolåret. Jag kommer nog därför skriva lite mer sällan i fortsättningen, jag vill ju att det jag skriver ska vara värt att läsa.

RSS

Det är inte så roligt att besöka en hemsida bara för att upptäcka att den inte blivit uppdaterad sen man besökte den sist, så jag rekommenderar därför att använda RSS-flöden. RSS är ett sätt att presentera innehållet i hemsidor utan någon grafik, så att olika program kan ladda hem det och presentera det utan att man behöver besöka hemsidan. På så vis kan man automatiskt se om en hemsida har uppdaterats eller inte utan att behöva besöka den. RSS-flödet kan du hitta här (i vissa program ska man ange adressen). I Firefox kan du klicka på den oranga symbolen till höger i adressfältet för att lägga till den här sidan som ett aktivt bokmärke (så gör jag, men det finns speciella program för det som kanske är bättre).

Feedback
Jag hoppas att du tycker att det jag skriver är intressant. Du får väldigt gärna kommentera artiklarna här på hemsidan eller skriva till mig om du vill ge lite feedback eller diskutera nånting. Det är inte bara trevligt att få folks kommentarer, det känns också viktigt att få diskutera de här sakerna med andra om det är någonting jag inte tänkt på och därför borde ändra åsikt. Tack för att du engagerar dig för djuren och funderar på hur du kan göra störst skillnad.

01 juli 2006

Elna Tenow och diskrimineringen av vissa djur

Det finns också djurvänner, som i blind kärlek till ett visst djurslag, eller t. o. m. en viss individ, äro fullkomligt hänsynslösa mot andra individer och andra arter. Vi kunna icke förneka, att dessa äro djurvänner, ty deras vänskap för djur är förvisso sann och uppriktig, men vi böra betona, att de icke äro djurskyddsvänner i egentlig mening.

Det här citatet kommer från Nordiska Samfundets Medlemsblad (senare Djurens Rätt), nr 1, 1908. Det är skrivet av Elna Tenow, en av pionjärerna för vegetarianism i Sverige och ledande inom Nordiska Samfundet Mot Plågsamma Djurförsök (eller hette det inte något i stil med "Nordiska Samfundet Till Bekämpande Av Det Vetenskapliga Djurplågeriet" på den tiden?), numera Djurens Rätt.

Diskriminering av olika djur
Elna talar om djurskyddsvänner, och där känner ju inte jag mig träffad, men med tanke på när det skrevs och djurrättsrörelsens historia tycker jag att det är relevant även för oss djurrättsaktivister. Det här citatet handlar för mig om diskriminering av olika ickemänskliga djur, vilket är något som hela tiden händer både i samhället och inom djurrättsrörelsen. Det handlar inte om att folk längre är "fullkomligt hänsynslösa" mot djur av vissa arter, utan om att vi övervärderar viss djur på andras bekostnad utan att riktigt tänka på de andra djuren.

Tydliga exempel
Denna diskriminering finns kvar i tydliga former som till exempel när det gäller hundar och katter. Animal Protection Network (som många djurrättsaktivister gillar eller sprider material för) arbetar enbart mot utnyttjandet av hundar och katter, utan att ifrågasätta dödandet av andra djur alls. Djurrättsrörelsen i stort arbetar mot hund- och kattpäls, vilket jag har väldigt svårt att förstå. Finns det någon speciellt poäng med det, bryr sig aktivisterna mer om dessa djur än om andra eller är det bara populistiskt?

Mindre tydliga exempel
Det syns också i mindre tydliga exempel, som till exempel rörelsens ignorans mot fiskar. Det dödas långt mycket fler fiskar än däggdjur och fåglar tillsammans, och det är till och med vanligt med "vegetarianer" som äter fiskar. Trots detta pratar inte djurrättsaktivister särskilt mycket om fiskar, istället glöms de bort och används inte i bilder eller statistisk.

Konsekvensen av denna diskriminering blir tyvärr att vissa djur kan fortsätta utnyttjas. Om fler slutar äta "kött" men äter mer fiskar istället innebär det en ökning av antalet utnyttjade djur. Dessutom uppmuntrar man den speciesistiska attityden i samhället som värderar olika individer olika enbart på grund av vilken art de tillhör. Det är samma speciesistiska attityd som gör att människan ser sig som "mer värd" än andra djur och därför tar sig rätten att utnyttja och döda dem.

Jag ska inte skriva så mycket om det här nu, men jag har skrivit om detta ämne förut i de här artiklarna:

Hundätande Prins


Är fiskar individer?


Katters status och Djurens Rätts medlemmar

Animal Protection Network