22 maj 2006

Är fiskar individer?

Jag såg en ny reklam från Abba Seafoods igår. Reklamen börjar med en kvinna som spelar tennis, med en död fisk som racket. Sedan kommer det en slogan, som var något i stil med ”Man mår bra av fisk och motion”.

Låg status
För mig är den här reklamen ett tydligt exempel på hur låg status fiskar har i vårt samhälle. Låt oss säga att det var en reklam där någon använde en död gris som boxningssäck eller spelade basket med en kyckling, hade det platsat i en reklam? Det skulle orsaka mycket ilska bland befolkningen, och reklambyråerna skulle säkert inte våga göra det. Men när det är fiskar det handlar om vågar man nästan vad som helst.

Fiskdiskar
Ett annat exempel är fiskdiskarna i butiker, där ligger djuren hela med ögon och allt som stirrar på en. Om det hade varit däggdjur hade folk blivit väldigt äcklade av att se hela kroppen med ansikte och allt, istället för bara små delar av kroppen. Troligtvis tänker de flesta på däggdjur som individer med känslor, medan fiskar mer sällan ses som nåt annat än slemmiga grönsaker som simmar runt i haven. Ansiktet på en fisk är inte läskigt att se för allmänheten eftersom de inte tänker på fiskar som individer.

Ett annat exempel på denna speciesistiska attityd är den stora mängd vegetarianer som äter fiskar. Som jag ser det finns det ingen moralisk anledning att äta fiskar om man inte äter andra djur, dessutom dödas betydligt fler fiskar än fåglar och däggdjur tillsammans (läs mer här).

Vi måste uppmärksamma fiskarna
Denna attityd lärs ut i samhället, men vi i djurrättsrörelsen är inte helt fria från skuld. När såg du senast en bild på en fisk i ett flygblad? Vi pratar inte alls mycket om fiskar i vårt material, när vi pratar om antalet djur som dödas räknar vi bara med däggdjur och fåglar och tar i stort sett aldrig upp ämnet. Som jag ser det är det viktigt att vi i djurrättsrörelsen uppmärksammar fiskarna mer. Vi riskerar att upprätthålla speciesistiska attityder genom att inte uppmärksamma fiskar lika mycket som andra ryggradsdjur, och det stora antalet fiskar som dödas innebär att vi har en enorm möjlighet att påverka.


En blogg säger sig ha testat en rad olika fiskar som racketar, rätt smaklöst i min mening.

5 kommentarer:

Anonym sa...

För att glädja Alvin kan jag skvallra om att informationsmaterial om fiskar kommer att dyka upp under det kommande året. Detta från en dr-organisation nära dig. Såvardetmeddet. =)

Alvin Lindstam sa...

Det låter väldigt bra, jag hoppas infomaterialet blir bra och i så fall väl spritt. Lycka till med kampen

Anonym sa...

Om man äter Fisk - så är man inte Vegetarian

Alvin Lindstam sa...

77:
Många kallar sig vegetarianer och äter fisk, så även om vi inte tycker att de är vegetarianer är det ändå något som vi måste förhålla oss till. Strikt talat är man inte vegetarian om man äter ägg heller, men vegetarian har en vidare betydelse i dagens samhälle än vad det ursprungligen betyder.

Anonym sa...

Svensk Ordbok:
VEGETARIAN - person som äter uteslutande vegetabilisk föda