13 juni 2006

Vad är poängen med internt arbete

Jag försöker ju diskutera med andra djurrättsaktivister om strategier och aktivism, och en vanlig reaktion är en fientlighet mot interna diskussioner. Ska vi lägga nån energi på internt arbete inom djurrättsrörelsen, eller är det bara den utåtriktade aktivismen som spelar roll?

Intern aktivism = förberedelser för den utåtriktade aktivismen
Jag ser på internt arbete som förberedelser inför den utåtriktade aktivismen. Självklart är det det utåtriktade arbetet och resultatet av det som är det viktiga, men för att uppnå dessa resultat måste vi förbereda oss. Förberedelser utan att man genomför nåt i slutändan är självklart meningslöst, men väldigt intensiv aktivism utan tillräckliga förberedelser riskerar att bli lika meningslöst eftersom man inte kan uppnå samma resultat.

Om man ska ha en flygbladsutdelning måste man förbereda sig genom att skapa flygbladen, och för att kunna skapa flygbladen och ge dem så bra effekt som möjligt måste man diskutera sina strategier och hur man vill föra ut sitt budskap. Allt detta är förberedelser, och jag tror de är väldigt viktiga. En annan form av intern aktivism är peppande eller utbildande aktiviteter, som båda syftar till att förbättra rörelsens resultat. De flesta av dessa former av intern aktivism är relativt omtyckta, man får väldigt cred om man arrangerar ett populärt läger för djurrättsaktivister. Samtidigt kritiserar folk mig ibland med motiveringen att jag borde arbeta utåtriktat istället för internt. Om man menar att det finns något generellt problem med internt arbete borde man väl också vara skeptiskt till interna läger eller möten?

För att den utåtriktade aktivismen ska vara så meningsfull som möjligt måste vi förbereda oss, och en del av den förberedelsen är interna diskussioner kring strategier. Så om någon aktivist kommer med strategiska åsikter, argumentera emot själva sakfrågan eller gör nåt annat mer meningsfullt än att avfärda det som internt och därmed meningslöst.

5 kommentarer:

Fanny sa...

intern aktivism är viktig inom alla organisationer, både för det utåtaerande arbetet och för att medlemmarna ska känna sig trygga och må bra. keep up the intern work.

Erica sa...

hehe, du vet väl vad jag tycker. ;)

det ena behöver inte utesluta det andra osv... ^^

o med tanke på hur strategiskt genomtänkt all propaganda och reklam FÖR djurförtryck är, så måste vi helt enkelt ha våra strateger vi med.

Alvin Lindstam sa...

Jo, men jag tycker inte bara att det ena inte behöver utesluta det andra utan att båda behövs i tillräcklig grad för att något av det ska bli meningsfullt.

Intern aktivism konkurrerar inte ut den externa aktivismen, den är en förutsättning för att den externa aktivismen ska kunna fortsätta och vara effektiv.

Anonym sa...

intern diskussion är hyvens. men den ska vara positiv och konstruktiv - inte bara innebära att klaga, vara negativ och destruktiv.

Erica sa...

ja, absolut. var d jag menade ju... :)